Op 1 januari 2022 is het zorgprestatiemodel (ZPM) ingevoerd. Ook voor u als patiënt heeft dat gevolgen, onder andere voor uw eigen risico. Welke gevolgen het nieuwe model heeft, leest u op deze pagina.
Afgelopen jaar heeft Dorine Abbink een boek geschreven. Aan de hand van haar levensverhaal gaat ze op zoek naar intergenerationele patronen en oude wonden die het leven in het hier en nu nog altijd bepalen. Door middel van deze zoektocht waarbij thema’s als verlies, rouw, betekenisgeving, religiositeit en spiritualiteit, maar ook psychologische kennis, systemische patronen en inzichten aan de orde komen, toont ze aan dat de weg naar binnen leidt tot innerlijke vrijheid en zelfverwerkelijking.
Het boek verhaalt over een innerlijke zoektocht naar vrijheid, niet wetend dat in deze bizarre tijden vrijheid zo onder druk zou staan. Ze hoopt met dit boek een klein steentje te mogen bijdragen aan het leren leven vanuit Liefde en vertrouwen
Via deze link is de paperback te bestellen (€ 19.95), via deze link de luxe hardcover (met leeslint) € 24.95, excl. verzendkosten.
De huidige financiering van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is niet toekomstbestendig, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een maandag gepubliceerd advies. Daarom moet er per 2022 een nieuw bekostigingssysteem op basis van zorgprestaties worden ingevoerd.
In het zogenoemde zorgprestatiemodel moet meer transparantie worden ingebouwd. Zo moet de minutenregistratie van directe en indirecte tijd vervangen worden door afgebakende prestaties, zoals consulten. Volgens de NZa geeft het nieuwe model sneller inzicht in zorguitgaven, omdat de prestaties aan een dag in plaats van aan een traject van 365 dagen gekoppeld zijn. Het zorgprestatiemodel moet gaan gelden voor de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg. Onder meer GGZ Nederland, de Dienst Justitiële Inrichtingen, het Nederlands Instituut van Psychologen en Zorgverzekeraars Nederland hebben zich achter het advies geschaard.Kinderrechters luiden de noodklok over het tekort aan jeugdzorgwerkers, waardoor de wachtlijsten voor kinderen bij de jeugdbescherming groeien. De rechters hebben tientallen geanonimiseerde zaken openbaar gedeeld op rechtspraak.nl om te laten zien met wat voor problemen kinderen te maken krijgen, meldt RTL Nieuws dinsdag.
"Het tekort aan jeugdzorgwerkers is al maanden een groeiend probleem", zegt kinderrechter Susanne Tempel, werkzaam bij rechtbank Zeeland-West-Brabant, tegen RTL Nieuws. Tempel publiceerde elf uitspraken waar geen jeugdzorgwerker bij betrokken is. "Door ze online te zetten, willen we laten zien wat er zoal bij de gezinnen speelt en waarom het zo belangrijk is dat er een oplossing komt", aldus de kinderrechter. Jeugdbescherming Brabant erkent het tekort aan zorgwerkers. Bestuurder René Meuwissen zegt tegen RTL Nieuws dat ze nieuwe mensen aan het werven zijn, maar dat dit niet goed lukt. Mede door de hoge werkdruk is de uitstroom van personeel groot.